sprint race f1 hoe laat begint de sprintrace formule 1 sprintrace

Uitleg F1 Sprintrace

Sprintraces zijn eigenlijk al onderdeel van de autosport voor een hele lange tijd, maar in de Formule 1 pas sinds 2021 geïntroduceerd. Het is een onderdeel om een F1 weekend interessanter te maken dan het eigenlijk al is. Het is daadwerkelijk een race, maar wel een stuk korter dan een officiële zondag race van de Formule 1. Waar de minimale lengte van een F1 race 305 kilometer is, is dat van een sprintrace 100 kilometer. Vooral in de Formule 2 is dit iets dat al jarenlang onderdeel is, met spectaculaire races die ze nu in de F1 ook willen hebben. Echter, bij de F2 is dit maar liefst 120 kilometer lang, terwijl de race op zondag 170 kilometer bevat.

Het doel van een Sprintrace F1 is dat het een spannende vervanging moet zijn van de kwalificaties die we doorgaans kennen op de zaterdag van een race weekend. De winnaar van een sprintrace op de zaterdag zal op pole position starten op de hoofdrace van zondag. Daarnaast worden er ook punten verdeeld onder de top 8 rijders die eindigen in het F1 sprintrace klassement van dat weekend. De nummer 1 krijgt in totaal 8 punten, gevolgd door 7 van de nummer 2, zes van de nummer 6, enzovoort.

Om te bepalen wie er vooraan mag beginnen in een sprintrace, wordt er op de vrijdag altijd een kwalificatie gehouden. Deze is in principe hetzelfde als in een regulier F1 kwalifcatie van de zaterdag, maar dan “minder belangrijk” omdat het hier gaat om de startopstelling in de sprintrace F1 en niet om de hoofdrace.

F1 sprintrace tijd: Wanneer & tijdschema

Bekijk hieronder een overzicht van de F1 sprintrace tijden van dit weekend. Op de Formule 1 kalender van 2022 zijn er in totaal 3 sprintraces weekenden, waaronder Emilia Romagna in Imola, op de Red Bull Ring van Oostenrijk en ook tijdens de GP van Brazilië op Interlagos. In Italië zal de sprintrace F1 gehouden worden om 16:30 uur op 23 april 2022. Ook in Oostenrijk wordt deze sprintrace van de Formule 1 gehouden om half 5 in de middag, een tijd dat in Europa wordt aangehouden op de zaterdag. Kijkend naar Brazilië, dan moeten we rekening houden met het tijdsverschil. Die race wordt namelijk gehouden om 20:30 uur op de zaterdagavond.

RACEDATUMTIJDSTIP
GP van Emilia-Romagna23 april 202216:30 uur
GP van Oostenrijk9 juli 202216:30 uur
GP van Brazilië12 november 202220:30 uur

Punten sprint race F1

Het grote verschil tussen de kwalificatie in sprintrace weekenden en in weekenden waarin geen sprint race gehouden worden, is dat er punten verdeeld worden op de zaterdag. Normaal gesproken worden er alleen punten verdeeld op de zondag, maar in deze weekenden is dat ook op de zaterdag zo. Als je de sprintrace wint, dan krijg je als rijder niet alleen pole position op de zondag, maar ook 8 punten bijgeschreven op je F1 klassement. De nummer twee op de ranglijst krijgt door de sprintrace 7 punten bijgeschreven, terwijl je op een derde plek 6 punten krijgt. Dit telt zo door tot ana de achtste plaats, waar je 1 punt kan bijrekenen. Daarnaast start je natuurlijk op de plek waar je eindigt in de sprint race.

POSITIEPUNTEN
Eerste plaats8
Tweede plaats7
Derde plaats6
Vierde plaats5
Vijfde plaats4
Zesde plaats3
Zevende plaats2
Achtste plaats1

Regels Sprint Race F1

De regels van de Sprint Race in de Formule 1 zijn simpel: Op het moment dat je eerste eindigt, mag je op pole position starten de dag erna. Daarnaast wordt er 100 kilometer gereden en wordt de race altijd voorafgaand aan de hoofdrace gehouden. Mocht je schade rijden of mocht je de race niet kunnen finishen, dan betekent dat dat je achteraan zal moeten beginnen op de echte race.

Om te zorgen dat de teams gecompenseerd worden wat betreft schade, is er een potje van 500.000 euro vrijgemaakt voor het seizoen van 2022. Met dat geldt moeten mogelijke schades betaald worden, zodat de teams dit niet binnen het budget hoeven doen waarbinnen ze moeten rijden op de zondagen.

Uitslagen sprint races in het verleden: Records F1 Sprintraces

SPRINTRACEWINNAAR
Silverstone 2021Max Verstappen
Monza 2021Valtteri Bottas
Interlagos 2021Valtteri Bottas
Emilia-Romagna 2022Max Verstappen
Red Bull Ring 2022Max Verstappen
Interlagos 2022
Hoe laat begint de Sprintrace F1 Vandaag?

De eerstvolgende sprintrace F1 is die van Interlagos 2022, de Grand Prix van Brazilië. Deze wordt gehouden om 20:30 uur op zaterdag 12 november 2022

Wat is de puntentelling van de Sprintrace F1?

1. 8 punten
2. 7 punten
3. 6 punten
4. 5 punten
5. 4 punten
6. 3 punten
7. 2 punten
8. 1 punt