PUNTENVERDELING FORMULE 1

Bekijk hieronder de puntenverdeling F1

Hoe zit die ingewikkelde puntentelling bij de Formule 1 eigenlijk in elkaar? De F1 puntenverdeling per wedstrijd kun je hieronder vinden, zodat je precies weet welke coureur welke hoeveelheid punten heeft behaald of gaat behalen in de volgende Formule 1 Race. Het is geen simpele 1 tot en met 10 verdeling, maar een geavanceerde systeem. Deze kun je hieronder vinden.

Plek Punten
Eerste 25
Tweede 18
Derde 15
Vierde 12
Vijfde 10
Zesde 8
Zevende 6
Achtste 4
Negende 2
Tiende 1

Hoeveel punten krijgt de winnaar van een Formule 1 race? Dat zijn er 25! Je kunt dus per race in totaal 25 punten verdienen maximaal. Verder is het zo dat in de races in de Formule 1 20 rijders meerijden. Van die 20 rijders behaalt de helft punten. Dit betekent dat in de puntenverdeling van de nummers 1 tot en met 10 elke coureur punten krijgt, maar alle coureurs vanaf de elfde eindklassering geen punten ontvangt die dag. De nummer tien krijgt dan ook maar één punt, terwijl de nummer negen 2 punten krijgt in de puntentelling f1. Formule 1 punten voor de nummer 8 zijn er vier in totaal. Hoeveel punten f1 de nummer zeven krijgt? Dat zijn er 6! De nummer zes krijgt er dan weer 8 in de puntentelling F1. Als je elke race vijfde zou worden, dan krijg je 10 punten per F1 race. De nummer 4 in de WK races van de Formule 1 krijgt maar liefst 12 punten.

Puntenverdeling F1 podium nummer 1, 2 en 3

De nummers 1, 2 en 3 zullen na de race op het podium staan om een beker in ontvangst te nemen. Dit betekent ook dat ze bovenaan in de puntentelling F1 zullen staan voor die race en ook de meeste punten zullen bijtellen. De nummer 3 krijgt maar liefst 15 punten bij te schrijven op zijn klassement. De nummer 2 krijgt er 18, nog eens 3 punten meer dan de nummer 3. Als je eerste wordt, dan krijg je 25 punten per race. Dit betekent dat je dus maximaal 25 punten per F1 race kan krijgen als je als eerste over de streep komt.

Gelijk aantal punten Formule 1

Aan het einde van de competitie wordt degene met de meeste punten in de puntentelling F1, kampioen. Dit betekent dat die coureur zich mag kronen tot de wereldkampioen van dat seizoen en kalenderjaar. Echter, kan het zo zijn dat aan het einde van het seizoen 2 coureurs evenveel punten hebben behaald. Dit is tot op heden nog niet voorgekomen, maar was in het seizoen 2021 bijna het geval. Lewis Hamilton en Max Verstappen hadden tot aan de laatste race evenveel punten. Mochten beide coureurs zijn uitgevallen in die laatste race, dan zou dit betekenen dat ze in de puntenverdeling F1 evenveel punten zouden hebben. Op dat moment wordt er gekeken naar het meeste behaalde overwinningen in het seizoen. Kortom, als je als vaakste als eerste bent geëindigd in de competitie, dan ben je kampioen. Verder wordt er in de puntentelling dan gekeken naar de hoeveelheid keren tweede of derde als het aantal gewonnen races gelijk is aan elkaar.

Puntentelling constructeurskampioenschap

Ook voor de teams is er een wereldkampioenschap te winnen. Dit kan je doen door de punten van de coureurs van dat seizoen bij elkaar op te tellen. Als bijvoorbeeld Ferrari eerste en twee wordt in een race, dan krijgt het constructeursteams zowel 25 als 18 punten binnen. De puntenverdeling F1 constructeurs is dus eigenlijk de opgetelde F1 punten van beide coureurs. Het team dat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, wordt gekozen tot beste team van dat seizoen. Logisch, omdat zij dan de meeste punten hebben.

Punten snelste ronde F1

Sinds het seizoen 2019 heeft de Formule 1 puntentelling er een nieuwe regel bij, namelijk de snelste raceronde. Dit is een punt die wordt gegeven aan de coureur die de snelste ronde van de wedstrijd heeft gereden. Echter, moet deze coureur wel in de top 10 finishen, anders wordt het punt niet toegekend aan een speler.

Puntentelling F1 sprint race

Sinds 2021 kent de Formule 1 een nieuw concept, namelijk de sprint race. Dit is een race die gereden wordt op de zaterdag van een F1 weekend. Normaal gesproken wordt op de zaterdag de kwalificatie gehouden, waarbij de startopstelling van de race op zondag wordt bepaald. Er worden in de puntentelling F1 dan geen punten toegekeerd, alleen een startopstelling op de grid van de dag erna. Echter, in de F1 weekenden waarbij er een sprint race gereden wordt, worden er wel punten toegekend aan een coureur. Daarnaast wordt daarmee de volgorde van de echte race van dat weekend bepaald, waardoor je dus eigenlijk dubbele punten kan behalen.

De winnaar van een F1 sprint race kan acht punten behalen. Verder is de puntenverdeling F1 van een sprint race erg makkelijk, namelijk elke keer een puntje minder. Dit betekent dus eigenlijk dat je als nummer twee 7 punten krijgt, als nummer 3 zes punten krijgt en als nummer 4 vijf punten mag bijschrijven op het F1 klassement.

Plek Punten
1. 8 punten
2. 7 punten
3. 6 punten
4. 5 punten
5. 4 punten
6. 3 punten
7. 2 punten
8. 1 punt

Dat waren de punten Formule 1 in een overzicht. NU weet je hoeveel F1 punten er per race te verdienen zijn en hoe je in de puntenverdeling F1 uiteindelijk kampioen van dat seizoen kunt winnen. In totaal worden er per race maar liefst 102 wk punten F1 uitgereikt, namelijk 101 punten aan de nummer 1 tot en met 10 en 1 punt aan de coureur met de snelste raceronde. In een Grand Prix met sprintrace zijn er nog eens 36 Grand Prix punten extra te verdienen, waardoor we in een totaal komen op 138 punten voor 1 weekend. 

Puntenverdeling vroeger

Vroeger was de puntverdeling anders geregeld. In het begin van de Formule 1, dan spreken we over de jaren tot en met 1959, kregen alleen de eerste 5 rijders punten in de eindklassering van een race. Deze puntentelling F1 werd vervolgens aangepast naar de eerste 6 racers. In 2002 werd er besloten om dit om te zetten naar de eerste 8 rijders, waarna vanaf 2010 discussie was over de waarde die een rijder zou moeten krijgen bij het winnen van een F1 race. Vanaf dat moment was het zo dat de puntentelling in de Formule 1 werd verdeeld zoals dat nu ook zo is, namelijk 25 punten voor de winnaar van een race en 18 punten voor de nummer 2.

Hoeveel geld krijgt een F1 team per WK punt?

Aan het einde van het seizoen wordt een geldbedrag verbonden aan het aantal WK punten die er behaald zijn. De zogenoemde F1 televisie-inkomsten worden dus verdeeld over alle teams die punten hebben gehaald in het seizoen. Om die reden is het ook zo belangrijk voor de kleinere teams om enkele keren in de top 10 te eindigen, omdat dit er voor zorgt dat je geld uitgekeerd krijgt voor het volgende seizoen. Daarnaast geeft de F1 aan dat het de reiskosten betaalt van het gehele seizoen als er minimaal 1 punt gehaald wordt dat jaar.

Actuele quoteringen bij goksites

Over geld gesproken, F1 is een sport bij uitstek waar veel gespeculeerd en gewed wordt. Het lijkt een voorspelbare sport, maar de legendarische woorden “To Finish First, you First have to Finish” gelden zeer zeker binnen de wetten van de Formule 1. Het is om die reden dan ook een interessante sport om op in te zetten door het gehele seizoen. Het begint al met de winter testdagen aan het begin van het seizoen. De teams laten voor het eerst hun kwaliteiten zien op de baan en het speculeren kan beginnen. De goksites en internationale bookmakers komen met hun voorspellingen en quoteringen en je kan beginnen met het inzetten op je favoriete team óf grootste outsider! Kijk voor een overzicht voor legale online goksites op kansspel.nu