GRAND PRIX AZERBEIDZJAN

De GP Azerbeidzjan, oftewel de Baku GP, is tot nu toe vier keer gehouden en zorgt eigenlijk altijd voor spektakel. We herinneren ons allemaal wel de blunder van Lewis Hamilton, die een grote slag kon slaan na de lekke band van Max Verstappen.

  • formule 1 baku
  • azerbeidzjan f1
  • circuit baku
  • baku circuit
  • Formule 1 Tijden

Naam Circuit

Baku City Circuit

Ronderecord

1:43:009

Lengte

6,003 kilometer

Aantal bochten

20

Meeste overwinningen

Geen terugkerende winnaars

Grand Prix van Azerbeidzjan

Bij de herstart kon Lewis Hamilton op verse banden naar de eerste plek gaan, maar reed bij bocht één rechtdoor. De legendarische woorden “Lewis gooit het in het putje!” van Olav Mol zullen we nooit vergeten!

Statistieken

Naam circuit Baku City Circuit
Lengte 6,003 kilometer
Aantal bochten 20
Aantal racerondes Formule 1 51
Ronderecord 1:43:009 
Meeste overwinningen Geen terugkerende winnaars
Aantal keer gehouden 4

GP Baku dus, de F1 Azerbeidzjan race is een jonge op de kalender, omdat deze pas 4 keer is gehouden. Met zijn ruim 6 kilometer is het één van de langere banen, waardoor de rondetijden ook rond de 1 minuut 50 liggen. Baku kent bij start-finish het langste rechte stuk van de hele F1 kalender. Ondanks dat het een stratencircuit is met een aantal vervelende bochten, zijn er dus wel degelijk veel inhaalmogelijkheden. Om die reden is het dan ook elk jaar spektakel en zal het ook dit jaar weer een mooie race worden in de GP van Baku.

Midden in de stad Baku wordt de GP azerbeidzjan gehouden. Het is gelegen aan het Azadlig Plein, wat ook wel het Baku City Circuit genoemd wordt. Het is een volledig stratencircuit, zoals ook Monaco, Singapore en Melbourne dat zijn op de kalender van de Formule 1. Het is een uitdagend circuit met veel technische bochten en grote lange stukken. Als je verkeerd de bocht in gaat bij het laatste rechte stuk, kan je zomaar met DRS ingehaald worden. Het is echter niet het langste circuit op de F1 agenda, dat is namelijk de GP van België met ruim 7 kilometer aan asfalt. De ontwerper van het circuit is niemand minder dan Herman Tilke, die meerdere circuits heeft gemaakt. De Baku GP staat bekend om zijn 2,2 kilometer slipstream rechte stuk. Daarnaast is het mogelijk om met 3 auto’s naast elkaar richting bocht 1 te gaan, wat in het verleden al voor veel mooie inhaalacties gezorgd heeft.

F1 Baku winnaars

Jaar Coureur Constructeur
2017 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-TAG Heuer
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2019 Valtteri Bottas Mercedes
2021 Sergio Pérez Red Bull Racing-Honda

Omdat er pas 4 races gehouden zijn, is er tot nu toe niet een recordhouder aan te wijzen voor de meeste overwinningen op deze baan. Wel kunnen we zeggen dat de GP Azerbeidzjan tweemaal gewonnen is door Red Bull en tweemaal gewonnen is door Mercedes. In de GP Azerbeidzjan 2021 was het Sergio Perez die zijn overwinning wist te pakken, nadat Max Verstappen met een lekke band het veld moest verlaten. De GP Azerbeidzjan van 2020 werd niet gehouden wegens Corona. GP Azerbeidzjan 2019 werd gewonnen door Valtteri Bottas, terwijl het jaar ervoor werd gewonnen door niemand minder van Lewis Hamilton. Max Verstappen wist tot nu toe nog niet te winnen in de Baku GP, want in 2017 was het niemand minder van Daniel Ricciardo in zijn Red Bull destijds die de wedstrijd wist te winnen. Kortom, de Formule 1 Azerbeidzjan zorgt altijd voor verrassingen en verrassende winnaars.

GP Baku starttijden / tijdstip

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 10 juni 13:00 – 14:00
Tweede vrije training vrijdag 10 juni 16:00 – 17:00
Derde vrije training zaterdag 11 juni 13:00 – 14:00
Kwalificatie zaterdag 11 juni 16:00 – 17:00
Race zondag 12 juni 13:00 – 15:00

In Baku is het 2 uur later dan hier in Nederland. De Azerbeidzjan GP van Baku wordt dan dus ook gehouden om 13:00 uur in de middag, terwijl de normale tijd in Europa zo’n 15:00 uur is. We zullen dus wat eerder voor de TV moeten kruipen om de race te gaan volgen dit jaar. De vrije training van de vrijdag wordt ook om 13:00 uur gehouden. De kwalificatie is opvallend genoeg om 16:00 uur op de zaterdag, evenals de tweede vrije training op de vrijdag. 

Statistieken Max Verstappen

Max Verstappen is geen grote fan van de GP Azerbeidzjan. HIj heeft nog niet eerder gewonnen in Baku. Terwijl hij er in 2021 eigenlijk heel erg dichtbij was. Lewis Hamilton reed in deze race aanzienlijk lang vooraan, terwijl Charles Leclerc eigenlijk pole position had vanaf het begin van de wedstrijd. Deze kon hij niet lang behouden, waardoor Hamilton aan kop reed. Max Verstappen kwam in het midden van de race aan de leiding en liep vervolgens verder uit op de rest. Niets leek hem nog in de weg te kunnen zitten, tot aan ronde 46. Daar kreeg Max Verstappen op het rechte stuk in de GP Baku een lekke band. Pérez kwam hierdoor weer aan de leiding van de race, maar er kwam een code rood omdat er wrakstukken op de baan lagen. Hamilton had verse banden en leek een goede kans te maken op de overwinning, maar bij bocht één ging het helemaal mis voor de Engelsman. Hij verremt zich, waardoor Pérez de leiding in de race niet meer afgeeft. DIt werd zijn eerste overwinning in de Red Bull auto en daarmee ook belangrijk voor het kampioenschap van Max Verstappen, omdat Hamilton niet de volle 25 punten wist te behalen.