GRAND PRIX ABU DHABI

Het laatste circuit op de agenda van de Formule 1 is Abu Dhabi. Op het Yas Marina Circuit worden ontzettend belangrijke kampioenschap battle uitgevochten, wat te denken van de ongekende ontknoping van het wereldkampioenschap van 2021. De Grand Prix van Abu Dhabi werd daar in de laatste ronde van de laatste wedstrijd van het seizoen beslist. Max Verstappen trok aan het langste eind door na een Safety Car Lewis Hamilton voorbij te gaan in de laatste paar bochten van de laatste race van het seizoen. De Grand Prix van Abu Dhabi telt 5554 meter en heeft in totaal 21 bochten. Met een totaal van 55 rondes is het een lang circuit, want het ronderecord staat op 1:40:279.

  • abu dhabi formul1 gp
  • formule 1 abu dhabi 2021
  • grand prix abu dhabi max verstappen
  • wedden op f1
  • f1 abu dhabi

Naam Circuit

Yas Marina Circuit

Ronderecord

1:40:279

Lengte

5,554 kilometer

Aantal bochten

21

Meeste overwinningen

Lewis Hamilton (5)

Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton is momenteel record houder van dit circuit. Met zijn 5 overwinningen heeft hij bijna de helft van alle races gewonnen op dit circuit. Er is tot nu toe namelijk 13 keer een Formule 1 Grand Prix gehouden in Abu Dhabi.

Sinds 2021 zijn er wat zaken aan het Yas Marina Circuit veranderd om meer inhaalpogingen te creëren. De chicane in bocht 5 en 6 is verdwenen en ook de haarspeldbocht in bocht 7 is wijder geworden. De sector met bochten van 11 tot en met 14 is een lange kombocht geworden met het nummer 9, waardoor er meer snelheid in de baan komt en er daardoor meer inhaalacties plaats kunnen vinden.

Statistieken

Naam circuit Yas Marina Circuit
Lengte 5,554 kilometer
Aantal bochten 21
Aantal racerondes Formule 1 55
Ronderecord 1:40:279
Meeste overwinningen Lewis Hamilton (5)
Aantal keer gehouden 13

 

Op 15 november 2009 werd er voor het eerst geraced in Abu Dhabi. De Formule 1 Abu Dhabi race is sindsdien 13 keer gehouden en wordt traditioneel als laatste evenement van de kalender gezien. Ten minste tot en met 2030 zal de laatste race van het seizoen altijd gehouden wordt op het Yas Marina Circuit.

Het circuit kenmerkt zich onder andere om de inaugurele status. Het is namelijk de eerste dag-nacht race op de kalender van de Formule 1, waarbij er zowel in het licht als in het donker gereden zal worden. Om 17:00 uur lokale tijd gaan de lampen uit en zijn de mannen vertrokken voor de Grand Prix, de Grote Prijs van Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit. Door middel van kunstmatig licht worden de schijnwerpers zo ingesteld dat het een naadloze overgang heeft van licht naar donker, zonder dat de rijders daar last van hebben. 

Abu Dhabi f1 winnaars

Jaar Coureur Constructeur
2021 Max Verstappen Red Bull-Honda
2020 Max Verstappen Red Bull-Honda
2019 Lewis Hamilton Mercedes
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Valtteri Bottas Mercedes
2016 Lewis Hamilton Mercedes
2015 Nico Rosberg Mercedes
2014 Lewis Hamilton Mercedes
2013 Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2012 Kimi Räikkönen Lotus-Renault
2011 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2010 Sebastian Vettel Red Bull-Renault
2009 Sebastian Vettel Red Bull-Renault

In de jaren 2014 tot en met 2019 was Mercedes altijd oppermachtig op het circuit van Abu Dhabi. De Abu Dhabi F1 winnaars zijn Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Valtteri Bottas, die wisten de eer van de Duitse rental hoog te houden en wonnen gezamenlijk zeven keer. Vettel wist de bokaal 3 keer omhoog te houden, terwijl Max Verstappen tot nu toe 2 keer wist te winnen op de straten van Abu Dhabi. De belangrijkste van zijn carrière was natuurlijk de overwinning van 2021, toen hij het kampioenschap binnen wist te halen in de laatste bochten van het seizoen. De Grand Prix van Abu Dhabi zal daarom in het geheugen gegrift zijn bij vele Max Verstappen en Oranje fans als de meest belangrijk wedstrijd in de geschiedenis van deze snelste autosport ter wereld.

Abu Dhabi f1 tijden / tijdschema

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 18 november 11:00 – 12:00
Tweede vrije training vrijdag 18 november 14:00 – 15:00
Derde vrije training zaterdag 19 november 12:00 – 13:00
Kwalificatie zaterdag 19 november 15:00 – 16:00
Race zondag 20 november 14:00 – 16:00

In Abu Dhabi is het twee uur later dan hier in Nederland. Om die reden wordt er dan ook eerder gereden dan we gewend zijn hier in Europa. De race start doorgaans om 14:00 uur, terwijl de kwalificatie op de zaterdag om 15:00 uur is. De eerste vrije trainingen worden vrijdags al vroeg gehouden, namelijk vanaf 11:00 uur. De volgende training is kort daarna om 14:00 uur, terwijl de derde vrije training op de zaterdag gehouden wordt vanaf 12:00 uur. Er worden geen sprintraces gehouden op het Abu Dhabi circuit. 

Statistieken Max Verstappen

Max Verstappen op Abu Dhabi Grand Prix van de Formule 1. Hij is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de kampioenschapswedstrijd van 2021. De race was spannend, doordat het kampioenschap beslist ging worden tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Ze stonden beiden op eenzelfde aantal punten, namelijk op 369,5. Lewis Hamilton leek op weg te zijn naar zijn zevende wereldtitel en was eigenlijk de gehele wedstrijd sneller en op een betere strategie. Echter, in de laatste paar rondes werd er een Safety Car ingeroepen door een crash van Nicholas Latifi. Max Verstappen reed om de tweede plek, maar besloot om naar binnen te komen voor een verse set rode banden. Hierdoor kwam hij vast te zitten tussen 5 achterblijvers die zich vervolgens mochten “unlappen”. Er kwam wat ophef, omdat alleen deze specifieke 5 auto’s de leider van de wedstrijd mochten inhalen & alle andere auto’s niet. Hierdoor kwam Max Verstappen vlak achter Lewis Hamilton te zitten en werd er nog 1 ronde gereden. Dit gaf hem de kans om Lewis in te halen en zo het kampioenschap veilig te stellen voor de Nederlander.

12 december 2021, Grand Prix van Abu Dhabi, zal hierdoor in het geheugen van alle Nederlandse Formule 1 fans blijven staan. De f1 Abu Dhabi 

Livestream f1 abu dhabi

Wil je dit seizoen naar de live stream van de F1 Abu Dhabi kijken? Dan zit je hier goed! Wij hebben een overzicht van de GP Abu Dhabi wedstrijden van de Formule 1, van trainingen tot de race. Mis niks van de Grand Prix Abu Dhabi MAx Verstappen races en bekijk hier de Abu Dhabi F1 race van dit seizoen. De Abu Dhabi tijden kun je hierboven bekijken, maar zeker is dat de race zondagmiddag om 14:00 uur Nederlandse tijd gehouden zal worden. Voor meer info over het tijdschema F1 Abu Dhabi of uberhaupt het schema Abu Dhabi kun je bovenaan deze pagina terecht.