F1 KWALIFICATIE

Bekijk hier de startopstelling F1 van morgen / Zondag

Stand Kwalificatie F1

 1. Russell, Mercedes
 2. Sainz, Ferrari
 3. Leclerc, Ferrari
 4. Norris, McLaren
 5. Ocon, Alpine
 6. Alonso, Alpine
 7. Hamilton, Mercedes
 8. Bottas, Alfa Romeo
 9. Ricciardo, McLaren
 10. Verstappen, Red Bull
 11. Perez, Red Bull (Q2)
 12. Zhou, Alfa Romeo (Q2)
 13. Magnussen, Haas (Q2)
 14. Stroll, Aston Martin (Q2)
 15. Schumacher, Haas (Q2)
 16. Tsunoda, AlphaTauri (Q1)
 17. Albon, Williams (Q1)
 18. Vettel, Aston Martin (Q1)
 19. Gasly, AlphaTauri (Q1)
 20. Latifi, Williams (Q1)
Formule 1 kwalifcatie

Bekijk hier alles over de F1 kwalificatie van dit seizoen. Voorafgaand aan elke race moet er een F1 kwalificatie gereden worden om te bepalen wie er mag beginnen op pole pisition voor de race op zondag van de Formule 1. Deze kwalificatie is voor sommige races heel belangrijk, omdat het op diverse banen heel lastig is om elkaar in te halen. Hierdoor is soms de kwalificatie van de Formule 1 belangrijker dan de daadwerkelijke race.

Op deze pagina hebben we al het F1 nieuws kwalificatie met waar we live bijhouden wie er wanneer wordt uigeschakeld in de verschillende heats en daarnaast ook wie er uiteindelijk op pole position komt te staan voor de race van dit weekend. Degene met de snelste tijd over één ronde mag de dag erna beginnen aan de Formule 1 op de eerste startrij. Degene met de tweede tijd start op P2, enzovoort. Echter, is het niet altijd zo geweest.

Live Kwalificatie F1

Wil je de kwalificatie F1 live volgen? Dan kun je dit doen door een abonnement te nemen op bijvoorbeeld ViaPlay. Daarnaast zou je ook op buitenlandse zenders kunnen kijken zoals op de Duitse of de Engelse zenders. Ook kun je er voor kiezen om te luisteren naar Grand Prix Radio van Olav Mol, waar je het commentaar kunt horen en dus ook kunt luisteren op het moment dat je niet kunt kijken (omdat je bijvoorbeeld in de auto zit), of als je geen zin hebt om naar het F1 kwalifcatie commentaar te luisteren van ViaPlay. Ook kun je direct na de F1 kwalificatie de stand ervan vinden in de startopstelling F1 van hier. Op die manier ben je op de hoogte van de F1 kwali en weet je ook wie er mag beginnen op pole position en de front row completeert.

Hoe werkt de F1 kwalificatie: uitleg Kwalificatie Formule 1

Sinds 2006 wordt er gebruik gemaakt van drie sessies, waarin er elke keer een paar rijders afvallen. Per sessies moeten de coureurs een zo snel mogelijke ronde rijden in een daarvoor gegeven tijd. Coureurs mogen zelf bepalen wanneer ze die snelste ronde rijden, als dit maar binnen de tijd is. Op het moment dat de klok op 0 staat, mag je niet meer aan een nieuwe ronde beginnen. Elke sessies wordt benaamd met een Q. Zo is Q1 de eerste sessie, waarin 20 coureurs strijden om de beste 15 tijden. De nummers 16 tot en met 20 zullen afvallen en zullen de dag later starten op de positie waarop ze zijn geëindigd in de F1 Kwalificatie van de zaterdag.

F1 kwalificatie Q1

Dit wordt ook wel de Qualifying session one genoemd. Deze duurt maar liefst 18 minuten en is de langste van allemaal. De reden hiervoor is dat dit ook de ronde is waarbij er de meeste coureurs op de baan rijden. Je wilt natuurlijk niet dat er tijdens jouw F1 kwalificatie iemand in de weg rijdt terwijl jij met een snelle ronde bezig bent. Hierdoor duurt deze F1 kwalificatie sessie dus 18 minuten, waarin 20 coureurs de kans hebben om bij de beste 15 rijders te horen.

Over het algemeen is het zo dat teams – bij droog weer – één of twee zogenoemde “snelle rondes F1 kwalificatie” rijden, elke keer gevolgd door een inlap. Op het moment dat een coureur de pitstraat uit rijdt, probeert hij in de zogenoemde outlap zijn banden op de juiste temperatuur te krijgen en daarmee te zorgen dat hij de juiste grip heeft om een goede ronde te kunnen rijden. Vervolgens wordt er een snelle F1 kwalificatie lap gezet en rijdt de coureur weer naar de pitstraat om nieuwe banden te krijgen. In de 18 minuten van de F1 Kwalificatie Q1 wordt dit ritueel nogmaals gedaan en vallen de vijf langzaamste coureurs af. Er blijven er dus 15 over die door zullen gaan naar Q2.

Een regel die niet veel mensen kennen, is de zoegenoemde 107% regel. Dit betekent dat elke coureur binnen een tijd van 107% moet rijden van de nummer één in die kwalifcatie om deel te mogen nemen aan de race o pzondag. De reden dat dit is ingevoerd, is doordat in de jaren 90 veel privéteams hebben meegedaan in de F1 en een stuk trager waren dan de coureurs vooraan in het veld. Om te voorkomen dat het verschil zo groot zou worden, hebben ze deze regel ingesteld. Echter, hebben we in de praktijk deze regel nog eigenlijk nooit gehanteerd zien worden, tenzij een rijder zowel in de vrije trainingen als in de kwalificatie dermate slecht presteert. Dit gebeurde HRT in Australië in 2011 en in 2012.

F1 kwalificatie Q2

De F1 kwalificatie Q2 wordt ook wel de Qualifying session two genoemd, eentje waarin je er voor moer zorgen dat je bij de beste 10 coureurs komt om de laatste Q3 te mogen rijden. In deze coureurs zullen er 15 rijders meedoen, waarbij er opnieuw 5 zullen afvallen net zoals bij Q1. Vóór het F1 seizoen van 2023 werd dit gezien als een erg strategische kwalificatie, omdat de banden die gebruikt worden in Q2 in de F1 kwalificatie ook de banden zijn waar je op moet starten in de race de volgende dag. Echter, zijn rode banden (softs) een stuk sneller dan gele (mediums) banden, maar willen coureurs doorgaans op de medium banden beginnen bij droge weersomstandigheden. Het gebeurde dus vaak dat de snelste coureurs ervoor kozen om in Q2 met mediums te rijden, ondanks dat ze daardoor soms minder snel zijn dan de coureurs in de middenmoot.

Sinds 2023 is deze regel afgeschaft, wat betekent dat de banden in de F1 kwalificatie geen rol meer spelen in je gedwongen keuze voor een type band in de race van zondag.

F1 kwalificatie Q3

De Formule 1 kwalificatie Q3, oftewel top 10 qualifying genoemd, is de strijd der titanen! Het is de sessie waarin zal bepaald worden wie er op pole position zal starten op de F1 race van zondag. Hierdoor moet er in de kwalificatie formule 1 Q3 de snelste ronde gereden worden in 12 minuten. Op het moment dat de klok op 0 staat, mag je je ronde nog afmaken om te zorgen dat de fastest lap rijdt in de Formule 1 kwalificatie van dit weekend. Echter, moet je wel binnen de lijnen blijven kleuren, omdat er tegenwoordig streng gekeken wordt naar zogenoemde track limits. Dit betekent dat je rondetijd wordt geschrapt op het moment dat je buiten de baan gaat op een plek waar dit niet is toegestaan. Deze track limits zijn bij de F1 kwalificatie een stuk strenger dan tijdens de race, omdat het hier gaat om één rondetijd en daarbij is het overtreden van regels dus wel bepalend. Het afsnijden van een bocht of het voordeel halen van het verlaten van de baan kan ervoor zorgen dat je sneller bent dan je concurrent precies om die reden en dat is iets dat de FIA graag zou willen vermijden.

De top 3 van de kwalificatie komt uiteindelijk ook op het podium te staan. De nummer 1 krijgt een prijs in de vorm van een race band die gesigneerd dient te worden en waarmee ze op de foto mogen. Deze racer mag in de dag erna dan ook vooraan starten in de race, wat natuurlijk je kansen vergroot om die race uiteindelijk te gaan winnen.