prijs f1 band

Tijdens een race worden ze soms wel 3 keer vervangen per auto! Dat zijn in totaal 80 Pirelli banden die er tijdens een race doorheen gaan.. en dan hebben we het nog niet over de banden in de kwalificatie & tijdens de vrije trainingen. Kortom, wat zijn nou eigenlijk de kosten van een F1 band, en wat betaal je voor een setje Formule 1 banden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Kosten F1 band: 600 euro per band

Uit onderzoek van dit jaar blijkt dat een nieuwe set Pirelli Formule 1 banden 2400 euro zou moeten kosten. Dit betekent dat de kosten van een F1 band in totaal 600 euro zijn. Dat ligt een stuk hoger dan de kosten voor de banden die onze eigen auto’s liggen.. en die gaan dan ook een stuk langer mee ;). Dat de prijs van een F1 band zo hoog is, is natuurlijk ook niet zo raar. De banden in de Formule 1 kunnen een coureur maken of breken en is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van een Formule 1 auto.

De kosten zitten hem met name in het materiaal dat gebruikt wordt. Er moet rekening gehouden worden met het gewicht, maar ook met de bandenspanning, de kans op een klapband en daarnaast ook hoe lang de banden kunnen meegaan in een race. Hoe harder de band, hoe langer deze mee kan gaan in een race en hoe minder vaak een coureur naar de pitstraat moet om zijn banden te vervangen. Echter, zorgt de hardheid van de band er wel voor dat de snelheid op de banden afneemt tot wel 2 tienden per ronde. Over een race van 60 rondes is dat een aanzienlijk verschil in snelheid en in tijd voor een F1 coureur!

Wat kosten Formule 1 banden per jaar voor een F1 team?

Wat we ons dan ook afvragen, is wat de kosten voor een Formule 1 team zijn voor een heel seizoen banden wisselen. Hiervoor moeten we weten:

  • Hoeveel banden er per weekend gewisseld worden?
  • Hoeveel raceweekenden er in een jaar zijn?
  • Wat de kosten per set banden is?

De laatste vraag hebben we hierboven al beantwoord in de vraag “wat kost een F1 band”. Dit is namelijk 2400 euro per set banden. Gemiddeld gebruikt elke auto 13 sets banden per Grand Prix weekend. Dit verschil natuurlijk per coureur, maar over het algemeen worden alle banden gebruikt en worden ze ook niet meegenomen naar het volgende raceweekend. De banden kunnen namelijk nogal verschillen per baan en worden dan dus ook na elk Grand Prix weekend volledig vervangen. Hierdoor rekenen we in deze rekensom over wat kosten F1 banden per jaar met 13 sets banden per coureur per raceweekend.

Er van uitgaande dat er dit seizoen 22 weekenden worden gehouden, betekent dat dat er per coureur 286 sets banden versleten worden in een F1 seizoen. Dit komt neer op 686.400 euro per coureur aan banden per jaar! Per team is dit dan dus 1,37 miljoen euro, alleen aan banden! Pirelli, de bandenleverancier van de Formule 1, strijkt 13,7 miljoen euro per jaar op met het leveren van de F1 banden aan de teams.

Nu weet je de kosten van een F1 band en weet je ook het antwoord op de vraag “wat kost een Formule 1 band”. De prijs van Formule 1 banden liggen dus hoger dan die van banden onder een normale auto (afhankelijk van welke auto je hebt natuurlijk 😉 ) en zijn soms binnen een halfuur al versleten.. Daarnaast zijn ze onbruikbaar als er ook maar een druppeltje regen valt. Best duur voor mooiweercoureurs, vind je niet? 😉