Hoeveel PK heeft een F1 auto

met snelheden over de 300 km per uur moeten de F1 auto’s een behoorlijk vermogen hebben. In dit artikel leggen we je uit hoeveel PK een F1 auto heeft en hoe zo’n F1 motor eigenlijk werkt. Tegenwoordig worden de F1-motoren eigen geen motor meer genoemd, maar betiteld als power units. De reden hiervoor is dat het tegenwoordig hybride systemen zijn, wat betekent dat er een interne verbrandingsmotor (zoals wij ook in onze auto’s hebben) en elektrische motoren zijn die worden aangedreven door het Energy Recorvery System, ookwel de ERS genoemd. Sinds 2014 werd hiermee gewerkt, wat vooral terug te merken is uit het geluid van de F1 auto’s, die is een stuk minder geworden. Echter, zijn de huidige power units krachtiger en daardoor de F1 wagens sneller dan ooit!

PK f1 auto vermogen: 1.000 in totaal!

Als je de interne verbrandingsmotor combineerd met de elektrische elementen, dan komen we uit op zo’n 1.000 PK per Formule 1 auto! Als we kijken naar het aantal toeren van de verbrandingsmotor, dan zitten we op zo’n 15.000 toeren per minuut. Dit is haast niet te vergelijken met de auto’s waar wij dagelijks ons in vervoeren. Dit is dan ook de reden dat een F1 auto doorgaans binnen 2,5 seconden op 100 km per uur zit en daarnaast topsnelheden van boven de 350 km per uur kunnen behalen. Dit is dan weer afhankelijk van of er DRS gebruikt wordt en hoe de vleugels van de auto’s staan afgesteld.

Hoeveel PK voor de elektrische motoren?

De elektrische motore, ook wel de MGU-K genoemd, kunnen maximaal 120kW produceren, wat ongeveer gelijk staat aan 160pk. Echter, wordt het gebruik van de MGU-K verboden bij de start van de race. Dit zou namelijk voor een extra snelle start zorgen, waarbij je als het ware gelanceerd wordt. Onder de 100km per uur is het gebruik van de MGU-K verboden. Daarnaast mag deze niet meer dan 7kg wegen en kan die tot wel 50.000 toeren per minuut maken.

Wat zijn de Elektrische systemen in een F1 auto en hoe worden die opgeladen?

Vaak heet de commentator bij een F1 race het over elektrische systemen in een F1 auto. Daarmee wordt de ERS bedoeld. Dit is een systeem dat zichzelf oplaadt uit energie van de hitte van de uitlaat en de remmen. Deze wordt omgezet in elektrisch vermogen, wat doorgezet kan worden naar de elektrische motoren, maar ook opgeslagen kan worden in de batterij van de elektrische systemen in de F1 auto. Dit kan dan later gebruikt worden voor extra vermogen. Het systeem is zo ingesteld dat het maar een bepaalde hoeveelheid energie per ronde mag opwekken. Verder kan deze ook maar slechts 33 seconden maximaal vermogen leveren achter elkaar. Het gebruiken van de elektrische systemen kan zorgen voor een extra boost bij inhaalacties, maar wordt ook vaak gebruikt om te zorgen dat auto’s achter je maar moeilijk voorbij kunnen. Deze auto’s kunnen namelijk gebruik maken van DRS, waardoor ze al een snelheidsvoordeel hebben ten opzichte van jouw F1 auto. Je kunt deze voorsprong counteren door gebruik te maken van je hybiride systemen.

Kortom, op de vraag hoeveel pk heeft een f1 auto is het antwoord 1.000pk. Dit is het totale vermogen F1 auto en dit zal in de toekomst alleen maar meer gaan worden. Het vermogen van een F1 auto en het aantal PK’s zegt natuurlijk nog niks over hoe competitief de auto’s zijn ten opzichte van hun tegenstanders. Hoeveel pk een F1 auto heeft zegt iets over de topsnelheid, maar niks over hoe goed de auto is in de bochten. Je kan dan wel een snelle Formule 1 auto hebben met veel PK vermogen, maar als je langzaam in de bochten bent, kom je eigenlijk niet vooruit en kunnen auto’s met minder PK vermogen je voorbij gaan.