gewicht formule 1 auto

Wat is nou precies het gewicht van een F1 auto? Hoeveel weegt zo’n auto waar Max Verstappen wekelijks snelheden tot wel 300 kilometer per uur in behaald? Hoe zwaar is de auto en wat wegen bijvoorbeeld de banden van een F1 wagen tegenwoordig? Antwoorden op deze vragen vind je hier!

Gewicht limiet F1 auto in 2023: 795 kilogram

Sinds 2023 zijn er nieuwe reglementen doorgevoerd op de Formule 1 wagens. Met name de wijziging naar de zwaardere 18 inch-banden en verbeteringen op het veiligsheidsgebied hebben er voor gezorgd dat er extra gewicht aan de auto’s is toegevoegd dit seizoen. Om die reden is het minimale gewicht Formule 1 auto aangepast van 752 kilogram in 2021 naar een minimaal gewicht van 795 kilogram van een F1 auto in 2023.

Teams hebben geen volledige controle over gewicht

Het gewicht van een Formule 1 auto is niet altijd iets waar de teams zelf de volledige controle over hebben. Hoe minder zwaar de auto is, hoe sneller hij zou moeten kunnen natuurlijk. Echter, worden er veel onderdelen door de FIA aangeleverd waar elk team mee zal moeten werken. Zo zijn de banden bijvoorbeeld standaard geleverd en zijn die een stuk zwaarder dan de voorgaande jaren. De velgen die op de banden zitten worden ook meegeleverd, maar zijn het ene jaar zwaarder dan het andere jaar. Aan het begin van het seizoen 2023 trad er veel porpoising op bij de teams, waardoor teams het gewicht van de F1 auto moesten compenseren door met extra stangetjes te gaan werken die natuurlijk ook weer gewicht met zich meebrengen. De ene auto heeft er meer last van dan de andere auto, waardoor hier de invloed van het team en het chassis wel tot uiting komt in het uiteindelijke gewicht van de Formule 1 auto. Hoeveel een F1 auto weegt is dus deels afhankelijk van het team en deels afhankelijke van de geleverde onderdelen door de FIA.

Gewicht Red Bull Formule 1 wagen: 798 kilogram

De verwachting is dat de Red Bull Formule 1 wagen van Max Verstappen een gewicht heeft van 798. Daarmee is het F1 auto gewicht 3 kg boven het minimumgewicht. Door het seizoen heen van 2023 is dit stukken verbeterd, omdat het er op leek dat de Red Bull de zwaarste Formule 1 wagen van de gehele F1 zou zijn. Na enkele updates richting de Grand Prix van Imola is daar naar verwachting 7 kilogram van afgehaald, waardoor het totale gewicht nu wordt geschat op 798 kilogram.

Gewicht F1 band: ongeveer 10 kilogram

Wat weegt een F1 band met velg eigenlijk? Om daar antwoord op te geven, moeten we even terugkijken naar vorig seizoen. De 2023 F1 banden zijn 127 milimeter groter in diameter dan de banden van vorig seizoen, maar ze zijn wel even breed. Naar verwachting zijn ze daarnee 2,5 kilogram zwaarder dan vorig jaar, maar ook de wieldoppen voegen 500 gram per stuk extra toe. Naar verwachting is er in totaal 24,8 kilogram extra gewicht toegevoegd aan de auto’s door middel van de banden ten opzichte van vorig seizoen. Er van uitgaande dat de banden vorig seizoen zo’n 10 kilogram waren, ligt het gewicht nu zo rond de 16,2 kilogram per band.