Max Verstappen

Red Bull Racing
Grand Prix Radio Olav Mol F1 VPN België in Nederland

Carrière Max Verstappen

De eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1. De man die eerder in een Formule 1 wagen reed dan dat hij zijn rijbewijs had. Een jongen die wel over de straten van Monaco mocht rijden met F1 wagen maar niet met een personenauto omdat hij dus geen rijbewijs had. De man die de Formule 1 terug populair maakte in Nederland: we hebben het natuurlijk over Max Verstappen. “De Zoon Van..” is niet meer de zoon van, maar een echte nationale en wereldwijde held geworden. Max Verstappen wist in 2021 wereldkampioen te worden, iets waar hij en zijn vader hun hele leven samen naar toe hebben gewerkt. Maar gemakkelijk was de reis niet, dat lees je hieronder!

Op zevenjarige leeftijd begon Max Verstappen met karten. In het Belgische Limburg Kartin Genk werd hij direct kampioen in de Miniklasse. In 2006 wist hij vervolgens een unieke prestatie neer te leggen door alle 21 races te winnen in de Belgische kartcompetitie. Hierdoor mocht hij in 2007 doorstromen naar de hogere Rotax Mini. Daar wist hij alle 18 races te winnen. Op zijn elfjarige leeftijd was hij onverslaanbaar in de Cadetklasse van het Belgische kampioenschap. Daar wist hij elf zeges in twaalf races te pakken. In 2009 kwam hij door zijn leeftijd alsnog in deze klasse uit en wist hij opnieuw alle races te winnen.

In 2012 mocht Verstappen vanwege zijn leeftijd voor het eerst meerijden in de hoogste kartklasse, namelijk de KF1-klasse. In 2013 wist Verstappen kampioen te worden in alle kartkampioenschappen waarin hij heeft meegereden. Zo werd hij kampioen in de KZ-klaase, maar maakte ook zijn Formule debuut in de Formule 3. Hij mocht daar als testrijder van Team Motopark twee dagen testen op het circuit van Valencia. In 2014 mocht hij voor het Van Amersfoort Racing team gaan rijden. In zijn zesde start wist hij op de Hockenheimring te winnen nadat hij van pole was gestart. Het was zijn eerste stap richting de Formule 1, waar hij op 12 augustus 2014 al deel uitmaakte van het Red Bull Junior Team. In 2015 zou hij dan ook onderdeel worden van het satellietteam van Red Bull, namelijk van Torro Rosso.

Hij werd daar teamgenoot van Carlos Sainz jr, die eveneens zijn debuut maakte in de Formule 1. Op 26 augustus 2014 mocht hij voor het eerst racen in een Formule 1 auto op de Rockingham Motor Speedway. Op 29 september wist hij een superlicentie in ontvangst te nemen, waardoor hij in de Grand Prix van Japan de eerste vrije training mocht rijden voor Toro Rosso om alvast te gaan wennen aan de Formule 1 waar hij het jaar later zijn debuut zou gaan mogen maken.

Max Verstappen in de F1

Max Verstappen was 17 jaar en 3 dagen en werd daarmee de jongste coureur ooit die in actie kwam tijdens een Formule 1-raceweekend. Daarmee was hij ruim 2 jaar jonger dan de vorige recordhouder Sebastian Vettel. Dit was in de Grand Prix van Australië. Max Verstappen 33 was zijn rugnummer tijdens zijn debuut. Hij gaf direct zijn visitekaartje af met een negende positie in de race. Echter, moest hij de wedstrijd staken wegens een motorprobleem. Tijdens de GP van Maleisië werd hij zevende, waarmee hij de jongste coureur ooit werd die punten wist te pakken. Uiteindelijk werd hij 122 in het kampioenschap, met 2x een vierde plaats in Hongarije en in de Verenigde Staten. Hij ontving in 2015 dan ook de Rookie of the Year award, maar ook de FIA Action of the Year met zijn beste inhaalactie. In 2016 kwam de officiële doorbraak van Max Verstappen bij Red Bull. De Nederlander werd door teambaas Christian Horner gewisseld met Kaniil Kvjat, die tot mei 2016 onderdeel was van het Red Bull team. Er werd aangegeven dat hij de druk niet aankon bij Red Bull, waardoor hij werd teruggezet naar het tweede team Scuderia Toro Rosso. Dit betekent het debuut van Max Verstappen Red Bull op 15 mei 2016, de memorable race van Spanje, Barcelona. Het bleek uiteindelijk de eerste overwinning van een Nederlander ooit in de Formule 1 in direct de eerste race van Verstappen in de Red Bull. Op een leeftijd van 18 jaar en 228 dagen werd hij ook direct de jongste winnaar ooit van een Formule 1 Grand Prix. Er kwam enige geluk bij kijken, doordat beide Mercedes auto’s elkaar in de eerste ronde van de baan afreden. 

Daarnaast was er in dat jaar een opvallende inhaalrace van Max Verstappen in Brazilië, waar later nog veel over nagesproken zou worden. Ook daar heeft hij enkele prijzen voor gekregen, waaronder de beste inhaalactie van het seizoen.

2017 stond voor Max Verstappen in het teken van veel pech, met een onbetrouwbare motor waardoor hij maar liefst zeven races niet wist uit te rijden. In de GP van Maleisië won hij vervolgens wel zijn tweede Formule 1 race door vroeg in de wedstrijd de van pole position vertrokken Lewis Hamilton in te halen en deze achter zich te houden. Vervolgens wist hij in oktober ook nog de GP van Mexico op zijn naam te schrijven. In het kampioenschap eindigde Max Verstappen vervolgens als zesde.

Als we dan een aantal jaren vooruit vliegen, komen we uit bij het gloriejaar van de Nederlander, namelijk 2021. Max Verstappen op Abu Dhabi Grand Prix van de Formule 1. Hij is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de kampioenschapswedstrijd van 2021. De race was spannend, doordat het kampioenschap beslist ging worden tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Ze stonden beiden op eenzelfde aantal punten, namelijk op 369,5. Lewis Hamilton leek op weg te zijn naar zijn zevende wereldtitel en was eigenlijk de gehele wedstrijd sneller en op een betere strategie. Echter, in de laatste paar rondes werd er een Safety Car ingeroepen door een crash van Nicholas Latifi. Max Verstappen reed om de tweede plek, maar besloot om naar binnen te komen voor een verse set rode banden. Hierdoor kwam hij vast te zitten tussen 5 achterblijvers die zich vervolgens mochten “unlappen”. Er kwam wat ophef, omdat alleen deze specifieke 5 auto’s de leider van de wedstrijd mochten inhalen & alle andere auto’s niet. Hierdoor kwam Max Verstappen vlak achter Lewis Hamilton te zitten en werd er nog 1 ronde gereden. Dit gaf hem de kans om Lewis in te halen en zo het kampioenschap veilig te stellen voor de Nederlander.

12 december 2021, Grand Prix van Abu Dhabi, zal hierdoor in het geheugen van alle Nederlandse Formule 1 fans blijven staan. De f1 Abu Dhabi 

Hoe oud is Max Verstappen?

Op 30 september 1997 werd Max Verstappen in België geboren. Hij is geboren in Hasselt, waardoor veel Belgen ook beweren dat hij een Belg is in plaats van een Nederlander. Hij komt echter wel uit onder de Nederlandse vlag. Op het moment van schrijven is Max Verstappen 24 jaar oud. Op de vraag “leeftijd Max Verstappen” of “hoe oud is Max Verstappen” kunnen we dus nu antwoorden dat dat 24 jaar is. Zijn ouders zijn voormalig Formule 1 coureur Jos Verstappen en Sophie, ook succesvol in de kartwereld.

Wanneer is Max Verstappen Kampioen geworden?

Max Verstappen werd kampioen in 2021, op legendarische wijze door in de laatste ronde in de laatste wedstrijd van het seizoen Lewis Hamilton te verslaan. Beide coureurs stonden op gelijk aantal punten voorafgaand aan de race, waardoor het extra spannend was. Het was de eerste Nederlandse coureur die kampioen werd in de hoogste raceklasse die er bestaat.

Max Verstappen Woonplaats Monaco

Max Verstappen woont officieel in Monaco. De Nederlander heeft daar zijn appartement, maar is daar natuurlijk niet altijd te vinden doordat hij voor zijn werk veel op pad is. Max Verstappen zijn woonplaats in Monaco ligt in de peperdure wijk Fontvieille en dan heb je ook wel wat zeg. Vanaf het balkon heb je namelijk een perfect uitzicht op de zee en ook op de Rolls Royce garage die om de hoek zit. Daarnaast kan hij vanuit zijn appartement gemakkelijk naar de helihaven, waarmee hij binnen 10 minuten op het vliegveld van Nice is. Naar verwachting zouden de maandelijkse kosten zo’n 15.000 euro zijn voor het huren van zijn appartement. 

Max Verstappen Woonplaats Limburg

Waar woonde Max Verstappen eigenlijk is zijn jeugd? Waar is hij opgegroeid? Zijn roots liggen in Montfort, in Limburg. Jos Verstappen woonde er, net als opa Frans die er een café had. Heel Montfort staat op zijn kop op het moment dat Max Verstappen op zondagen moet racen. Het is een klein dorp niet ver bij Roermond vandaan, waar Opa Frans vroeger een autosloperij had. Achter dat terrein begon Jos Verstappen ooit met karten, waar de liefde voor de sport begon. 

Eerste overwinning Max Verstappen

De eerste overwinning van Max Verstappen kunnen we ons allemaal nog wel herinneren: 15 mei 2016. Dit was op het Circuit van Barcelona in Spanje. Dit was tevens het debuut van Max Verstappen voor Red Bull Racing. Het bleek uiteindelijk de eerste overwinning van een Nederlander ooit in de Formule 1 in direct de eerste race van Verstappen in de Red Bull. Op een leeftijd van 18 jaar en 228 dagen werd hij ook direct de jongste winnaar ooit van een Formule 1 Grand Prix. Er kwam enige geluk bij kijken, doordat beide Mercedes auto’s elkaar in de eerste ronde van de baan afreden.

Socials